Тин и Вал д’Изер

Ski Tignes and Val d"Iser

ТИН И ВАЛ Д’ИЗЕР, ФРАНЦИЯ

Ски курортите Тин (Tignes) и Вал д’Изер (Val D’Isère ) са разположени в региона Рона – Алпи, свързани с лифтове и писти, формират един от най-големите ски курорти във Франция, а именно Еспас Кили (Espace Killy). Името му идва от легендарния скиор Жан-Клод Кили. Ски областта Тин – Вал д’Изер е невероятнo място за отдих и практикуване на зимни спортове. Ски зоната включва 300 километра ски писти, разположени на различна височина, вариращи между 1550 м и 3,456 метра, при различни нива на трудност: 20 зелени писти, 67 сини писти, 41 червени писти, 26 черни писти, което я прави една от най-посещаваните ски зони. Курортът разполага с пет начинаещи зони, всички свързани с безплатна автобусна линия.

Тук снегът започва обикновено от средата на ноември и присъства до първата седмица на месец май. Основната причина за високото качество на снега и отличните условия за практикуване на любимите зимни спортове на милиони, е надморската височина на пистите в курорта. Не с по-малка важност са и 300 км. трасета, както и системата от лифтове, чрез която може да се достигне до невероятни участъци от територията на курорта. Съоръженията в Сноупарка са добре развити и предлагат чудесни възможности за каране свободен стил, за всеки, който се чувства добре да го практикува.

Тин и Вал Д’Изер са ски курорти толкова близки и свързани, а същевременно с различна история и атмосфера. Две популярни дестинации за френските и чуждестранни любители на зимните спортове. Изборът, кой от двата ски курорта, ще ви предложи най-добрата ски ваканция, изисква внимателно обмисляне Ако все още се колебаете между Тин и Вал д’Изер, ще се опитаме да Ви помогнем с няколко практически сравнения и съвети, от гледна точка не на стотиците километри писти и статистика, а по-скоро в по-практичен аспект, като лесен достъп и паркинг, услуги / магазини, грижа за децата ви апре-ски тоест цялата полезна и практическа информация, която в крайна сметка ще ви помогне в избора между Тин и Вал д’Изер:

1.Общо представяне на двата ски курорта (Tignes и Val d’Isère)
Сгушени в долината Haute-Tarentaise, ски курортите Tignes и Val d’Isère оформят изключителната ски зона: Espace Killy, наречена още “най-красивата ски зона в света”. Тин е по-скоро “по-спортният курорт” и привлича по-екстремни туристи, наблягайки на инфраструктурата и различни си спортни активности. Вал д’Изер се явява по-престижен курорт, привличащ по-богати и до голяма степен чуждестранни клиенти, благодарение на своето очарователно село и луксозно настаняване.

2. Лесен достъп и паркинг в Tignes и Val d’Isère
В Тин транспортът е безплатен и се състои от 24 спирки, от Tignes 1800 до Tignes Val Claret. Курортът разполага с 5 закрити паркинга и 2 платени открити паркинга. Вал д’Изер наскоро разработи нов план за паркиране с ограничен достъп и безплатен шатъл в целия курорт. Предлагат се 7 платени паркинги (закрити и открити).

3.Ски зоните на Tignes и Val d’Isère
Tignes и Val d’Isère имат свързана ски зона (Espace Killy).Състои се от 300 км ски писти Неговите особености са в разнообразието и качеството на снега. Подходящ за всички скиори, от начинаещи до опитни , предлага голямо разнообразие от писти с изключителен естествен сняг, като 60% от тях са разположени на над 2200 м надморска височина. Отворен от края на ноември до началото на май, 900 машини за сняг осигуряват допълнително заснежаване, ако е необходимо (рядко). Тук Тин се откроява като един от малкото френски курорти, които предлагат ски през лятото. Вал д’Изер, предлага и е известен със своите легендарни ски писти (Bellevarde, Solais), които са домакини на известни спортни състезания и на Световното първенство по ски.

4. Ежедневието в Tignes и Val d’Isère
Въпреки че са свързани, двата курорта имат диаметрално противоположни локации, което им придава различна атмосфера и специфичност. Тин е организиран на няколко нива. Всяка надморска височина предлага и различна атмосфера: Val Claret (по-скоро празничен квартал), Le Lac (центъра на курорта), Lavachet (спокойствие и достъпност), Tignes 1800 (прераждане на село) и Les Brévières (автентичност). Всички те са с радват на бърз достъп до пистите, магазините и информационната точка. Повечето здравни услуги обаче се намират в Val Claret и Le Lac. Успехът на Val d’Isère се дължи предимно на страхотното очарование на селото, което съчетава автентичност и модерност. Val d’Isère е организиран около голяма широка улица, осеяна с магазини, ресторанти и помещения за настаняване, една страхотна пешеходна зона. Всеки район на курорта има лесен достъп до пистите.

5. Апре-ски в Тин и Вал д’Изер
Тин е известен със спортните съоръжения, като водния център Le Lagon или закрития спортен комплекс Tignespace (стена за катерене, лека атлетика, скуош ) като предлага много оригинални дейности извън ските като : планинско колоездене по сняг, гмуркане в лед , шофиране в лед. Място за игри и релаксация: боулинг, кино, уелнес зона, но и много барове! Val d’Isère разчита по-скоро на релаксация и удоволствие. За любителите на шопинга , курортът предлага 50 спортни и модни магазина. За тези, които искат да се отпуснат, Aquasportif Center предлага нова, по-просторна Уелнес зона. За любителите на готварството има и класове по сладкарство. Навън избирате между 92 ресторанта / бара и 4 дискотеки.

6. Грижа за вашите деца в Tignes и Val d’Isère
Грижата за децата е един от основните критерии при избора на ски курорт. Услугите за дневни грижи, детски клуб и други, вече са приоритет на тези два курорта. Тин е планирал всичко за малките начинаещи скиори. Пет безплатни лифта са на разположение на децата ви, за да вземат с увереност първите си завои, придружени от ски курсове, докато се забавляват. Между Le Lac и Val Claret, четири градини посрещат децата на възраст от 2 ½ години, както и две писти за тобоган и отворен достъп до Lac и Lavachet. Вал д’Изер е Famille Plus ски курорт, сякаш специално създаден за семействата , както и адаптиран към всички възрастови групи – от 18 месечни до 13 годишни деца , за които има кой да се погрижи. На ски пистата има две детски градини и пет ски лифта, които са безплатни за начинаещите. За други се предлагат две тихи и спокойни ски зони, които им позволяват да се наслаждават на снега безопасно.


В заключение, можем да добавим, че Тин, по-скоро привлича по – екстермните туристи, търсещи предимно спортна и динамична дестинация, докато Val d’Isère привлича скиори наслаждаващи се на идиличната обстановка, планината и атмосферата на модерното планинско селце.

Ако в заинтригувахме, може да разгледате и предложенията ни за настаняване в Тин и Вал д’Изер

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *