Как да оцелеем при пътуване в кола с деца или 10 игри и хитрини, които правят семейното пътуване забавно

Как-да-оцелеем-при-пътуване-с-деца“Колко още остава до Х? Стигнахме ли вече? А сега вече стигнахме ли? Кога пристигаме? Кога ще спираме?” – въпросите, които всеки пътуващ с деца чува неизменно през 3 минути веднага след потеглянето.

Първоначално е забавно или образователно да се отговаря, но на 20-тия път, който е само на три преки от дома ви планираното безметежно семейно удоволствие е на път да се превърне във ваканционен ад. Учудващо е колко бързо скуката превръща малките ни съкровища в чудовища.

Има много начини да разбиете монотонната скука на магистралите и да доставите забавление на децата по време на път. В това отношение електронните игри и портативните DVD-плейъри са страхотни помощници, но трябва да се има предвид, че хлапетата се чувстват най-добре в забавната компания на останалите членове на семейството.

Ще ви предложим няколко идеи за това как да организирате времето на децата в колата, така че времето да мине приятно за всички. От личен опит твъдим, че работят при деца от 3 до 10 години.
Деца-в-колата
За да мотивирате играчите, винаги можете да обявите награда за победителя във всяка игра. Не е задължително тя да е материална – може да е правото победителат да избира музиката.

1. Двайсет въпроса – правилата са прости – един от играчите си намисля дума и останалите трябва да я отгатнат, задавайки до 20 въпроса.

2. Аз, шпионинът също е много интересен вариант за запълване на времето. Идеята е всеки от играчите да отгатне какво е видял или за какво си мисли другият играч.

3. Познай животното също е класика. Началото се дава като първият играч с намисли дадено животно и даде възможност на останалите да задават въпроси. Може ли да плува? Лети ли? Диво ли е или питомно? Отговаря се само с да и не, придружени с кратко описание.

4. Азбучна игра предлага доста дълъг период на забавление, защото може да има много кръгове, като всеки е за определена област (животни, държави места, защо не и марки коли). Играчите трябва да казват думи от избраната категория, започващи с предварително уговорена буква от азбуката. Вариант на това забавление е всеки следващ играч да казва дума, която започва с последната буква от предходната.
Пътуване-с-деца
5. Камък-ножица-хартия e сравнително позната игра, като важно уточнение е, че за разлика от останалите забавление шофьорът не трябва да участва, тъй като това създава риск от инцидент. Двамата играчи поставят едната си ръка с дланта нагоре, а другата слагат свита в юмрук върху нея. Броейки до три, играчите удрят с юмрук по дланта и на “три” превръщат юмрука в предмета, в който желаят – камък (стиснат юмрук), хартия (отворена длан) или ножица (с отворени във формата V показалец и среден пръст). Камъкът печели, чупейки ножицата, хартията печели, покривайки камъка и ножицата печели, разрязвайки хартията. Ако предметите на играчите съвпаднат, играта се повтаря без победител.

6. От уста на уста е не просто игра за забавление, като може да се роди дори забавен семеен разказ, а защо не и цяла с книга, ако пътувате често и играете редовно. За начало някой в автомобила измисля заглавие на разказ. На основата на това заглавие, следващият играч започва с първото изречение – например “Имало едно време…” Tретият играч продължава със следващото изречение и така нататък.

7. Хазъртът в игрите също е позволен. Можете да си правите с останалите в колата малки залози, като например какъв цвят (марка, вид) ще е следващото превозно средство, с което ще се разминете или застигнете.

8. Пътепис – децата, които по-скоро предпочитат да не се включват в игри, могат да бъдат подтикнати за създаването на дневник на пътешествието, в който да разкажат за нещата, които са видели по пътя. За да е модерно, естествено, това трябва да бъде видео дневник, който нешофиращият родител самоотвержено ще заснеме с телефон или таблет. Ако децата са две едното веднага следва да бъде назначено за оператор.
Ваканция-с-колата
9. Друго, което би задържало за известно време интересът на хлапетата е конкурс за снимка – за дърво, облак или въобще каквото ви хрумне . Добавената стойност на тази игра ще дойде от факта, че тя развива естетика и координация.

10. Мразите ли каталозите на магазините за играчки? И ние – това са инструменти за мъчение и фалиране на родители! Е, на дълъг път е добре да се снабдите с 1-2 такива. Дайте ги на децата си, да ги разглеждат и да си избират на воля. Мечтите са безплатни все пак. Дори може да ги накарате със специален символ да отбелязват наи-силно желаните от тях играчки. Ако сте скептични, че това работи – само си припомнете колко време сте въздишали по каталозите ОТТО или Некерман.

За най-малките – разни хитрини

Преглеждайки написаното до тук си даваме сметка, че тези игри са подходящи за по-големи деца. С малките, проблемът е по-сериозен, особено ако още са на фаза, в която трудно мога да обяснят какво ги мъчи.

Най-добре за всички е детето да “проспи” максимална голяма част от пътя. За целта първо е важно детето да е в столче, което е удобно за спане, съобразно възрастта му. Ключово е пътуването да е в часове, в които обикновено детето спи.

Преди да тръгнете е добре да поизморите малката хала с игри навън, за да заспи по-лесно. Ясно е, че има деца, който не искат да заспят доброволно. Тук може да помогне една хитрост. Кажете загадъчно на непослушника, че ако заспи ще стигнете много по-бързо. Е, това не е съвсем коректно, но не е и лъжа, тъй като определено “проспаният” път не се брои.
Сън-в-колата-дете
Полезен аксесоар за кола е органайзерът с много джобове, който се слага на гърба на предната седалка. В джобовете напъхайте колички или кукли, фигурки и други играчки или предмети, с които детето си играе. По-възможност е добре за дълги пътувания отзад да има човек, който да се грижи за забавлението на хлапето, за да може шофьорът да си гледа своята работа. Ако все пак се наложи детето да е в колата само с шофьора, задължително се снабдете с допълнително огледало, което дава поглед към малчугана.

Организацията на пътуването

Не забравайте да се подготвите със зарядни за кола за всичките устройства, които сте планирали да използвате по време на пътуването.

Добре е да си направите и диск с песни на български – определено ще ви спаси в районите където изборът е сведен до една единствена радиостанция. Освен това ще ви даде още един вариант за забавление – семейно разучаване на песни.
С-деца-на-път-кола
За дълго пътуване е важно да планирате редовни “спирания в бокса” за около 15 минути най-много на всеки два часа, за да могат малките да се освежат. Почивките, в които всеки може да похапне, да се поразтъпче наоколо и най-важното – да отиде до тоалетната, ще помогнат на вас и вашите малки пътници да пораздвижат краката си, да изразходват малко от натрупаната енергия и не на последно място да прогонят скуката от съзнанието на малчуганите.

При продължителни пътувания планирайте спирания около часовете, в които семейството обикновено се храни, за да избегнете необходимостта от извънредни спирания и да се застраховате срещу неизбежното мрънкане на гладните деца.

Ако пътувате често по един и същи маршрут си създайте любими спирки по пътя – това ще даде известна доза сигурност на децата и ще има няколко по-близки цели, различни от крайната дестинация, които да очакват.

Разбира се, не претендираме, че горният текст изчерпва всички възможни забавления за деца в колата, но са неща, доказали се в практиката.

В полето за коментари под тази статия с радост ще прочетем вашите методи за приятно пътуване с деца.

Bon voyage!

Няколко важни причини да пътуваме с децата си винаги, когато можем ще откриете ТУК!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *