Новата 2016 – какво трябва да знаем за нея

нова година 2016, високосна година 2016, поверия за високосна година, суеверия за високосна година

Какво да знаем за 2016 година.

Новонастъпилата 2016 е високосна. Както добре е известно на всички всяка четвърта година е такава.

Защо се случват високосните години?

За една година земята прави пълен оборот за 365 дни и 6 часа. Съответно за всяка година се прибавят по 6 часа и за четири години става цял ден, което прави продължителността и 366 дни.
Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а Гай Юлий Цезар бил човекът, заповядал това да се отрази в календара. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава “вторият шести”.

Било решено допълнителното денонощие да бъде добавено към най-късия месец – февруари. Впрочем, и в това правило се допускат изключения. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие.

Какво се случва през високосните години?

Вероятно ще се изненадате, но редица важни събития се случват точно през високосните години: Европейското първенство по футбол, Летните олимпийски игри, Зимните олимпийски игри (до 1992 год), както и президентските избори в САЩ. Въпреки, че няма конкретна причина за това и вероятно всичко е случайност, те безспорно допринасят високосните години да са по-специални от другите.

Какво може и какво не бива да правим през високосните години?

В различните култури по света има различни традиции и суеверия, свързани с високосните години.

В много страни е прието жените да имат право да предлагат брак на мъжете на 29 февруари. Според една от легендите Света Бриджит се оплакала на Свети Патрик, че често се налага дамите да чакат прекалено дълго за предложенията от своите избраници.

Тогава той дал съгласието си жените да могат да зададат въпроса в последния ден на най-краткия месец, веднъж на четири години. Традицията възниква още през 5-ти век, но няма статистика, колко са били смелите дами, взели инициативата в свои ръце.

За жалост, повече от суеверията свързани с високосните години носят забрани и ограничения, тъй като се смятало, че те носят лош късмет.

Независимо дали сте суеверни или не, може би ще ви е интересно да знаете част от тях:

– През високосна година бременната жена не трябва да държи близо до себе си остри предмети, нито пък да се подстригва, за да не се отнеме късмета на новороденото.

– Не бива да се развеждаме. Ако съществува и най-малка възможност да съхраним семейството си, по-добре е да го направим. Твърди се, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно си създават ново семейство.

– Не е препоръчително и да се сключва брак – но ако сте планирали да чуете Менделсон, бъдете спокойни, това се отнася само за 29 февруари и месец май.

– Не бива да сменяме работата си. Но ако все пак сме намерили нещо много подходящо, първо трябва реално да преценим силите и възможностите си, преди да вземем решение.

– Не бива да продаваме недвижимо имущество или ценни предмети.

– Не е добра идея да взимаме крупни суми на заем (кога ли пък е добра) през високосна година, защото връщането им ще бъде трудно.

– Не бива да започваме строеж на нова къща, да правим ремонт, да се местим в ново жилище или нов град.

– Ако имаме финансов успех през високосната 2016 година, е добре да споделим част от тях с бедните и нуждаещите се. Според поверията, ако направим това, следващата година ще е още по-доходоносна!

Ако дори само изброените по-горе суеверия се спазват (а има и още много) със сигурност можем да ви кажем едно – годината се очертава да е лоша за брокерите на недвижими имоти, бракоразводните адвокати, строителите, банкерите и всички, които имат нужда от нов персонал.

Все пак ето и няколко „рецепти“ за това как да преживеем по-лесно високосната година:

– Когато завали първият дъжд през високосната година, се разходете под падащите капки за щастие и успех.

– Преди да взимате важно решение, застанете по залез слънце с лице на запад и кажете на глас: “Високосна година, остави за себе си лошото, а за мен – само добро.”

– Носете сребро! Още в древен Китай се е вярвало, че среброто предпазва от лош късмет. Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна, и заради това през високосните години носим сребърни накити.

Вероятно последното е чудесна поличба за финансите на тези мъже, чийто половинки са пристрастени към малките, но скъпи подаръци, идващи под форма на бижута. Все пак цената на грам сребро е 1 лев, докато грам злато ще ви струва около 40 лева.

Колкото и да се смята за лоша високосната година, е добре да знаем, че тя е донесла късмет на Христофор Колумб, който спечелил отново благоразположението и почитта на жителите на Ямайка точно на 29 февруари 1504 год. Използвайки познанията си по астрономия, той заплашил местните жители, че ако не го снабдят с храна и провизии Господ ще затъмни Луната.

За това каквито и да са поверията и поличбите за лош късмет ние ви желаем здрава, щастлива и ползотворна година. А ако случайно нещо не върви по план и не се случва според очакванията ви все пак не забравяйте, че само една на четири години е високосна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *