Куршевел (Courchevel) – определян за най-добрият ски курорт в Европа

Курорт, създаден от нулата

Идеята за изграждане на този ваканционен комплекс е възникнала малко след Втората световна война, в момент, когато потенциалът на района е бил признат, заради не толкова екстремната си височина между около 1400 и 1800 метра и безопасните снежни условия. .

Куршевел е ски курорт създаден от нулата през 1946г. на място, което преди това се е използвало само от овчарите през лятото, на платото над Трите долини в Алпите. Първите два лифта започват да работят още през 1946 – 1947 

Ски курортът Куршевел / Courchevel  се намира в единия край, на най-голямата в света ски зона, свързана с лифтове – Trois Vallées (Трите Долини), която има 600 км писти и 162 лифта. С многото си северни склонове, снегът в долината Куршевел обикновено е един от най-добрите в цялата ски зона и има писти, които да задоволят всеки – от начинаещ до експерт.Местните склонове включват 150 км писти, от които 23 зелени, 34 сини, 32 червени и 10 черни. Има и безплатни влекове за начинаещи, включително поне по един във всяка от петте отделни отделени курортни селища.Най-известните четири села са преименувани през 2011 г., но все още са известни със старите си имена – Куршевел 1850, Куршевел 1650, Куршевел 1550 и Куршевел 1300. През януари 2017 г. свързаната Ла Таня е преименувана на Ла Таня Куршевел. 

Развитието на Куршевел

Днес, след впечатляващото си развитие през втората половина на миналия век и след домакинството на зимните Олимпийски игри през 1992 г. в Албервил, този ски курорт се превърнал в един от най-добрите зимни курорти в региона и френските Алпи.

Куршевел е разположен в точката на съединяване на три алпийски долини, които образуват най-голямата в света скиорска област, определян като най-добрия ски курорт в Европа. Ако искате да се насладите на ски ваканция с много слънчеви часове, тогава Куршевел е мястото за вас.

Търсейки име, създателите на курорта се спрели на това малко селце в планината. Него прекръстили на Долни Куршевел, което довело до бунтове. Заради това и всъщност били създадени три курорта Куршевел.

  • Куршевел 1550 – прекрасен за семейства с деца;
  • Куршевел 1650 – любима дестинация за младите;
  • Куршевел днес;

Куршевел 1850 – тук може да срещенете много известни лица от света, наричан още Сен Тропе на зимните спортове.През 60-те години тук са карали ски звезди като Бриджит Бардо и Елизабет Тейлър, а днес редовни по пистите му са принц Уилям и Кейт Мидълтън, испанското кралско семейство, саудитското кралско семейство, семейство Бекъм, Кристина Агилера, Джордж Клуни,Роман Абрамович – една малка част от известните и богатите гости на курорта, с които можеш да се разминеш по пистите на курорта

Лифтовете и ски пистите минават през жилищните и хотелските зони. На практика събуждайки се сутринта, от леглото „скачате“ директно върху ски пистата и можете да карате обратно до входната  Ви врата. На територията на Куршевел се намират единайсет петзвездни хотела. В никоий друг ски курорт няма хотели от този ранг.

Ски зоните на Куршевел предлагат много тематични райони, както за добрите скиори, така и за начинаещите. Зоните « ZEN » (Zones Évolution Novices – Зони за усъвършенстване на начинаещите) са създадени специално за децата и техните семейства, осигурявайки им безопасно каране на ски. За начинаещите скиори на разположение са както многобройни лесни писти, предлагащи идеални условия за упражнение, така и около 500 ски учителя в разгара на сезона. Така Куршевел държи рекорда за най-голямото ски училище в Европа.

„Стоп зоната” (“Stop zone”) ви дава възможност да проверите уменията за намаляване на скоростта и за спиране.”Лавината”( “Avalanch” Camp) ‚ще насочи вниманието ви към опасностите в планината и рисковете, които се поемат когато се кара извън пистите.

Куршевел предлага не само разнообразни зимни спортове а и много и различни събития. За целия сезон е изготвена програма от многобройни събития като спектакли на открито, концерти, състезания, фестивали, постоянни изложби.

КУРЕШВЕЛ-СКИ ВАКАНЦИЯ-МЕЧТА ОТ - SMART TRAVEL BG

 

И ако все още се чудите, дали да изберете Куршевел за своята зимна ваканция, ето ви и седем основателни причини да го направите:

1. Снежна покривка – гарантирана

Започваме от очевдиното – имате нужда от сняг за ски ваканция и Куршевел гарантира за това. Този курорт е един от първите, които инвестират в изкуствения сняг. Сега има 600 оръдия за сняг през ски зоната, покриващи 60% от пистите, а 30 допълнителни машини бяха добавени в Куршевел Морионд (1650)

2. С уважение към околната среда

Оборудването за производство на сняг се обновява редовно до по-ефективни модели, които произвеждат повече сняг, но използват по-малко вода и електричество..

3. Седем ресторанта със звезда на Мишлен

Куршевел винаги е бил пионер в гастрономията. През 1979 г. Le Chabichou на Michel Rochedy е първият ресторант в курорта, спечелил звезда на Michelin, последван от втора звезда пет години по-късно. Сега посетителите се наслаждават на избор със седем ресторанта, които се гордеят със звездите на Мишлен – това е най-високата концентрация за всеки ски курорт.

4. Скулптури на планината

Не всеки ден виждате гигантска червена горила на планината или огромен крокодил!.Куршевел има силна историческа връзка с изкуството. През последните четири години курортът се превърна в открита галерия с експозиция до 5 метра височина.

5. Аква център

Аква центърът е огромен. Тази чудесна, просторна и светла сграда предлага 25-метров басейн, детски басейн, хамам за възрастни и сауна, както и супер бързи пъзалки и горещ  външен басейн  

6.Ски училища

Голямо разнообразие от ски училища, които предлагат набор от ски уроци, които да подхождат на всяко ниво на скиора. От най-големите училища със 100 инструктори, до малки независими училища, те не само ще ви помогнат да се научите да карате ски, но и да ви покаже всичко, което Куршевел може да предложи.

7.”Нелюбители” на зимните спортове

Няма проблеми, в този курорт няма как да скучаете. Имате избор от над 45 други дейности, като например : въздушна разходка с балон, скачане с парашут, парапланеризъм, ски сафари и т.н.

Тук може да разгледате и предложенията ни за настаняване в Куршевел: Хотели Куршевел

Снимков материал https://medias.courchevel.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *