Да пътуваме бавно

ИЛИ ЗАЩО ПОГОВОРКАТА ‘БЪРЗАЙ БАВНО’ ВАЖИ С ОСОБЕНА СИЛА В ТУРИЗМА

Всички обичаме да пътуваме. Да избягаме от всекидневието или просто да посетим някое ново и интересно място. Да “презаредим батериите” или само да се насладим на красиви природни гледки.

Често отиваме на почивка, но не си почиваме. Отиваме на екскурзия, но се връщаме още по-уморени отколкото когато тръгваме.

В туризма винаги е имало нагласа да се виждат възможно най-много места за ограничено време и средства. Нека го сравним със заведение за бързо хранене – налични са почти навсякъде, качеството е прилично, обстановката приятна, но не оставя нищо запомнящо се у нас. А за снимките най-често сме отделили повече време, отколкото да се насладим на самите неща, които сме снимали.

Във времето на все по-достъпни пътувания – със самолет, автобус, автомобил, влак, е напълно възможно вместо “бърз” туризъм да се насладите на “бавен и спокоен” туризъм. За няколко дни, уикенд или даже седмица.

Защо вместо да минете на бегом през залите на Двореца Алхамбра в Гранада (най-посещавания туристически обект в Испания) не поседнете отвън в прекрасните градини, изпиете едно кафе, влезете в другите (при това безплатни) музеи и забележителности в комплекса и не оставите за вечерта, когато се покажат луната и звездите влизането в Двореца на Насридите, разглеждайки го на спокойствие?

Така през деня ще можете да се насладите спокойно на гледка като тази:

А вечерта, на тази:


И да, няма да може да стъпите в един и същи ден в Гранада, Малага и Севиля, но дори и да го направите – реално няма да сте ги видели и няма да сте получили своята доза удовлетворение от това пътуване. Да не говорим за възможността да се насладите на една прекрасна вечер с андалусийска кухня и фламенко, от истинските.

Харесвате музеи?

Отделете си един уикенд само за посещение на Британския музей (безплатен е и в него са изложени едва 1% от целия му музеен фонд). Насладете се това изживяване със семейство или приятели и ще имате много повече за разказване и спомняне, отколкото ако отидете за три дни до Лондон, Стоунхендж и Уиндзор.

Почитател сте на изобразително изкуство?

Ако отидете в Музея Лувър в Париж ще ви трябват поне 2 дни, за да разгледате всички колекции, и то ако не се спрете да снимате Мона Лиза. Музея Прадо в Мадрид – прекрасно, отидете, разгледайте, на обяд излезте за по една бира и тапас и се върнете отново.

Спортът е в кръвта ви?

Изберете си място, на което да се отдадете на страстта си – ски, сърф, футбол, Формула 1 или каквото се сетите. Но го направете наистина със страст – такава, каквато е способна да ви извади от всекидневните грижи.

Кулинарията  (и/или храненето) е вашето призвание или хоби?


Седнете и изчакайте спокойно да ви приготвят на място и донесат току що изпечената пица в Италия, или да ви поднесат истинска паеля във Валенсия. Замразените са лесни и бързи, но няма да оставят у вас онова чувство, че добрата храна води към разрешаването на всички проблеми и достига до душата.

Готови ли сте да бързате бавно към и по време на следващото си пътуване?

От приятелите ни от ПОРТУГАЛИЯ.БГ:

https://www.facebook.com/portugalia.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *