Почивка на Ситония, най-красивият от полуостровите

Ситония (на гръцки: Σιθωνία), наречена ‘Прелестната’ е средният от трите полуострова на Халкидики. На запад от него е Касандра, а на изток Атон (Света гора). Ситония се намира само на около 400 км от град София. Благодарение на съхранената си девствена красота, изумрудени води и страхотни плажове, Ситония успя да се превърне в любима и предпочитана дестинация за почивка за много българи.

почивка-в-ситония-море -Гърция

Почивката на Ситония предлага занимания, както за активно – почиващите, любители на трекинга, планинското колоездене и т.н. със своите върхове за покоряване, така и за туристите, наслаждаващи се на слънцето, морето и безкрайните плажове.

Впрочем любопитен факт е, че в гръцкия език, не се използва понятието “ръкав“, а „крак“, което произлиза от гръцката митология и регионът се нарича „Тризъбеца на Посейдон“-Касандра, Ситония и Атон.

Хората твърдят, че природата в тази част на Халкиди има по – особен чар, някак опазена от новото индустриално и „строително“ време. В посока Никити няма как да не забележите необятните маслинови насаждения, крайпътните пазари, обсипани със свежи плодове и зеленчуци, зехтин и не на последно място мед .

почивка в Ситония-изомрудени води

ВУРВУРУ

Търсенето на кристални води и чисти пясъчни плажове, непременно ще ви отведе към популярното селце Вурвуру. Пясъчен плаж, спокойно море, великолепни планини, чист въздух, изпълнен с аромата на борови гори.Тук също не липсват привлекателни места за настаняване като Rema Hotel, Diaporos Hotel и великолепният Ekies All Senses Resort

Преди Вурвуру обаче, може да спрете колата и да се насладите на планината Драгунтелис и зашеметяващите гледки към дълбокия Сингитски залив, разделящ Ситония и най-източния ръкав на Халкидики – Атон (Света гора).

ситония-travel smart with us

Повечето селища в Ситония са разположени в сърцевината и в южните части на ръкава. Ако сте почитател на луксозните преживявания, може да изберете някои от суперлуксозните петзвездни хотели и комплекси на полуострова – Ikos Olivia или Blue Lagoon Princess. Ако пък притежавате яхта или сте запален голф играч може да харесате Порто Карас – Porto Carras Meliton хотел или пък Porto Carras Sithonia. Лятно пристанище на лукса, разположено почти по средата на западния бряг на Ситония. Марината на Порто Карас се гордее с 25-те си фиорда, и 3-те голф игрища.

 

ТОРОНИ:

За търсещите по-спокойна почивка, Ситония предоставя на вашето внимание Торони. Курортно селце, разположено в едноименния залив, между Неос Мармарас и Порто Куфо. Плажната ивица в Торони, е дълга 2,5 км, покрита с фин златист пясък. Там морето е чисто и плитко, което привлича много семейства с малки деца. Хотел TORONI BLUE SEA 4*се намира точно на пясъчния плаж в град Торони и предлага много удобства. На разположение има уелнес център, ресторант и стаи, откриващи гледка към Егейско море.

Почивка Ситония-Никити

НИКИТИ:

Избирайки Ситония, няма как да подинем Никити – столицата на полуострова. Старата част на градчето е много приятна за разходка. Намира се на просторен хълм с изглед към морето, а на върха му се издига църква – основната забележителност в града. Новата част на града е разпожена на бреговата ивица, предлагайки богат избор от хотели като ХОТЕЛ MAKEDNOS 3, намиращ се на  брега на морето или KOVIOU HOLIDAY VILLAGE 3, разположен в сърцето на Ситония, на 5 км от Никити. В непосредствена близост до плажа има борова гора, предлагаща прохлада през топлите летни месеци.

АГИОС НИКОЛАОС:

Агиос Николаос, не е на крайбрежието, но морето е наблизо и ще имате голямо разнообразие от уединени плажове или такива с таверни и забавления за посетителите. Селото има богата история, като в миналото е владеело територията на още няколко селца в околността. Днес тук могат да се разгледат Византийската наблюдателна кула на плажът Пиргос, островът Диапорос, както и плажовете Лавари, Лигонитци и Ливрохио. Градчето е пълно с ресторантчета и таверни. 

За предпочитащите дива природа и девствени плажове, далеч от градския шум и удобства, Прелестната Ситония предлага и многобройни къмпинги, от двете страни на ръкава.

Една гръцка поговорка гласи: ‘‘На Касандра отиваш да търсиш жена, после я водиш на Ситония, след това бягаш от нея на Атон“.

Ако бихте искали да разгледате повече хотели на Ситония, може да го направите на следния линк към сайта ни: ПОЧИВКИ СИТОНИЯ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *