8 важни причини да пътуваме с децата си

ваканция-с-деца
Неизменно когато започна да планирам семейно пътуване или ваканция пред очите ми изплува сцена от един комедиен сериал –  по крайбрежна улица профучава червен кабриолет с двама щастливи от живота пътника, а на заден план виждаме семейство с две деца, натоварени с чадъри, пояси,  плажни хавлии и още дузина чанти.  Макар да ги виждате само за секунда лицата на родителите изразават цяла палитра от емоции –  завист, самосъжаление, отчаяние, граничещо с  примирение и безкрайна  умора. В този момент нямате съмнение, коя двойка е от  по-доволна от живота си, или поне от ваканцията си, или поне от деня си.

Със сигурност и вие като мен сте били на мястото на първите (макар и може би без червен кабриолет). Помните ли какво  е усещането да тръгнеш някъде и събирането на багажа да се изчерпва с това да приготвите своите си неща само. Помните ли какво е за по-малко от час багажът ти да е готов? Помните ли какво е да пътуваш само с два куфара, а не с половината покъщнина?

Ако всеки път след пътуване с децата се връщате по-изморени от колкото сте били преди почивката и се чудите защо си го причинявате, ето няколко причини, който може би ще ви мотивират да продължите да пътувате в пълен семеен състав.

пътуване-с-деца

  1. Семейство, което „играе“ заедно, остава заедно!

Нека сме откровени –колко време имаме за децата си в ежедневието? Успяваме ли да отделим време само за тях и техните интереси и проблеми, без да се разкъсваме между телефонни разговори, домашни задължения, без  работния ден да е изчерпал силите и търпението ви до степен да не сте в състояние да изслушате с ентусиазъм  разказите за новата играчка, която иска детето, за новата игра, която иска да свалите… Откъснати от ежедневието и всичките задълженията ваканцията е златен шанс да общувате пълноценно с децата си, да научите нови неща един за друг. Колкото повече знаете за тях и те за вас, толкова по-близки сте. Може да изглежда странно, но дори строенето на пясъчен замък ви прави по-сплотенни и развива различни умения у децата ви  – работа в екип, разпределение на задължения, търпение, постоянство…

родители-деца

  1. Обучение извън училище

Пътуванията са безценен начин децата да опознават заобикаляващия ни свят. За тях е невероятно вълнуващо да видят на „живо“ това, което са учили в училище или в детската градина. Независимо дали ще е природна или историческа забележителност или просто стадо крави пасящи край пътя.  Трябва само да им обърнете внимание на тях и да можете да разкажете нещо за обекта.

отношения-с-децата

  1. Нови преживявания, които те никога няма да забравят

Първият полет със самолет, първото пътуване по вода – независимо дали е лодка, ферибот или круизен кораб, първото качване на лифт… и още, и още, и още… Все преживявания, които за вас може и да са рутина  и просто начин да стигнете до крайната дестинация, но за децата ви те са изключително вълнуващи и те неизменно ще свързват ги с вас и ще говорят дълго за това. Ще го разкажат дори и на своите деца, повярвайте.

  1. Животът е приключение, особено когато сте на ваканция

Кога е последния път, когато сте опитвали нещо ново и това не е последния ъпдейт на телефона ви? Ваканцията е чудесен момент да опитате нещо ново  – няма значение дали това ще е каране на ски, гмуркане, катерене,  нощувка под открито небе, палене на огън, ловене на риба, каране на колело, опитване на нова храна , урок по танци…просто направете нещо, което е ново за вас. Ако за вас то е просто опит за разнообразяване на ежедневието за децата ви ще е истинско приключение.

с-деца-на-път

  1. Децата няма да са деца винаги

Клише или не, абсолютна истина е, че времето лети, а децата растат ужасно бързо.

Нама да се усетите как сте преминали от етапа : „Мамо хайде да събираме мидички“ или „Татко, хайде да се качим на скоростното влакче“ към етапа в който ще чуете : „Мамо, татко тази година отивам с приятели на море“.  Тогава ще имате само два малки куфара багаж, но ще давате мило и драго да сте отново онзи шумен катун понесъл се към поредната трудна за организиране  и изтощителна семейна ваканция.

  1. Завръщане в детството

Спомняте ли си с умиление за детствто ви? Липсват ли ви тези безгрижни години? Не можете да върнете времето назад, а не е и нужно. Но е много зареждащо и освобождаващо да си подарите малко детство.  Когато сте на ваканция с деца имате чудесен повод ( а и извинение, ако ви е нужно), за да си купите захарен памук или петле, прашка, да се качите на въртележка, да стреляте на стелбище, да се пръскате с водни пистолети, да правите снежни човеци, да се пързаляте върху найлон, да събирате миди, да ловите риба с кепче, да се заривате в пясъка и въобще всичко, което ще ви накара да се върнете към безметежните дни от детството и ви откъсне от серизоното  и забързаното ви ежедневие на възрастен.

защо-да-пътуваме-с-децата

  1. Пътуването ни прави по-добри хора

Вероятно ще го забележите по-късно, но новите места, които посещавате, различните култури и начин на живот,   различната архитектура, различната природа,  палитрите от впечатления, които трупат в малките си главици, ще ги превърнат в хора с богата култура, разностранни интереси, чудесни способности за общуване, адекватни в различни ситуации.

От друга страна ще сте развили у тях навика да пътуват и то с деца, което намалява риска в далечно бъдеще  да ви оставят внуците за цяло лято, докато те си почиват ергенската.

И тогава ще кажете на половинката си – мятай джапанките в сака, отиваме на море! С червения кабриолет!

причини-да-пътуваме-с-деца

  1. Най – важното!

На осмото място поставям според мен най-важния дар, с който ни даряват децата – с тях ние родителите, а и по принцип по-възрастните хора отново откриваме колко прекрасен и цветен е заобикалящия ни свят! Отново виждаме за пръв път безкрайното синьо море, отново откриваме страхотната гледка от билото на планина, за първи път виждаме сняг, водопад, буря… откриваме всички онези неща, чието великолепие в забързаното си ежедневие пропускаме, и които са се превърнали в нещо о бикновено, в рутина за нас. Нека не пропускаме този безценен дар, защото е казано, че човек остарява тогава, когато престане да пътува, да търси и да преоткрива света…
родители-и-деца

Сега, когато решхме, че ще пътуваме с нашите деца, може би е време да научим как точно да го направим най-приятно ТУК!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *