Един свят на мир, вдъхновение и извисяване. Преоткрий Атон за незабравимата си почивка

незабравима почивка на Атон

Атон (Άθως) е планински полуостров, дълъг 57 км и широк 7-10 км. Общата му площ е 389 км2. Най-високият му връх е 2038 км. Част е от полуостров Халкидики.

Атон или Agion Oros, както е известна на местното население, е най-старата оцеляла монашеска общност в света. Тя датира от повече от хиляда години, до Византийско време. Една  монашеска република, която, въпреки че е част от Гърция, се управлява от собствена местна администрация. Думата “Атон” произхожда от името на тракийски гигант, който според легендите, водил битка с Посейдон. Най-източният ръкав на Халкидическия полуостров /Атон/ от IХ в. насам е средище на православни монаси от всички народности.

Заемаща най-добрата част на полуостров Атон в Халкидики, Светата планина представлява верига, която се простира на югоизток в продължение на тридесет мили от т.нар. канал на Ксеркс, прокопан навремето по заповед на персийския цар, за да улесни минаването на флотата си. Здрав, очукан от бурното море, полуостровът е с дължина 56 км. Накрая внушително се изправя самият връх Атон, висок 2,039 м. – заснежен и обикновено увенчан с бели облаци, той абсолютно си заслужава посещението.

ваканция атон

Поради своята изолираност Атон остава една от най-девствените части на Гърция. Пейзажът е зашеметяващ и див, с малки зелени долини и клисури, и гористи върхове осеяни с пропастни дефилета и непристъпно крайбрежие. Малки потоци от кристално чиста вода се движат свободно в рамките на дълбоката сянка на кестените. Тук-там в тази пустиня са крепостните стени на манастирите, с малки зеленчукови парцели около тях, обкръжени от сребристо-зеленото море на маслиновите горички. Скрити от зеленината и непроходими клисури, кацнали на най-неочаквани места, са малки бели колиби, където отшелници прекарват дните си в самота и съзерцание.

Това е земя, където мит е преплетен с историята, чудеса се смесват с реалността. Диви планински пейзажи, отразяващи се в тъмносиньото море създават усещането за изолираност в един тих, спокоен и самотен свят, избран от отшелниците за тяхната монашеска държава.

почивка гърция атон

История:
“Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение”

И всичките са мъже – без изключение. Според строго съблюдавания обичай на жените е забранено за посещават Атон още от самото начало – запрещение, което се дължи не толкова на ненавист, колкото на слабост. Както казва един монах: „Ако тук идваха жени, две трети от нас биха си тръгнали с тях, за да се оженят.”

Според легендата, Света Богородица, е плавала придружена от св. Йоан Богослов по пътя си от Иопия за Кипър, за да посетят св. Лазар. Отнесен от силни ветрове корабът на Божията Майка трябва да акостира принудително близо до днешния Иверски манастир. Разхождайки се по брега, пленена от прекрасната и дива естествената красота на планината, тя го благославя и моли своя Син това да бъде градината й. Глас се чува: „Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение“. От този момент планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени освен самата Божия Майка.

пътуване атон

Пътуване по вода

Както знаем всяко правило си има изключение и то се намесва дори в свещените закони на полуострова. За да стигнете до Атонските манастири трябва да пътувате по вода. Съществува и ‚врата‘ към Света гора откъм сушата, но тя е забранена и за монасите. На това място се намира и единственият манастир, който може да бъда посещаван и от жени – Зигу. В миналото бил част от Света гора, но поради факта, че е разположен съвсем близо до брега е търпял набези на пирати. По-късно монасите го отстъпват доброволно на бежанци от Мала Азия, които търсят подслон, а границата на Света гора се променя с 40 метра навътре. Днес от Зигу са останали само руини, намиращи се върху хълма срещу самия вход към Света гора и „забранената земя“.

Атон и вярващите

Друг интересен факт, който привлича туристите, особено силно вярващите, е че тук се намират едни от най-старите иконостаси. Иконите са неразделна част от християнската вяра и православните традиции. Изработването на икони тук е традиция, която процъфтява дори и днес. Най-ранните иконостаси датират от 10-ти век. Около 18,000 са иконите на планината днес и техните стилове обхващат вековете, от строг Византия към по-декадентски Ренесанс.Много от тях се смятат за чудотворни, особено тези на Дева Мария.

атон

Атон -традиции:

Друга традиция, тясно свързанa с Атон, е калиграфията. Повечето манастири поддържат големи библиотеки, които са истински съкровища сандъци на познанието. Една от най-добре познатите библиотеки е Philotheou. Въпреки, че пожарите, пиратските нападения и турското владичество взимат своя дан, огромно количество книги и ръкописи оцелява като първата Конституция от 971, която е написана върху козя кожа. Редки книги, красиво осветени ръкописи и уникални Chrysobull (имперски укази), подписани от страна на византийските императори, са почтително запазени за идните поколения и са неразделна част от наследството на всеки манастир.

Мистичният Атон – безвремие и съзерцание

Красотата на Атон е в безвремието на този тих запазен и пълен с мистика, кът на света. Той е не само един жив музей, но и място за молитви и съзерцание, свободна от външни влияния. Там монашеските идеали и начин на живот са се запазили в най-чистата си форма.

почивка гърция атон, pochivka garciq aton
Атон – лятна почивка

Една малка част от полуострова все пак е достъпна за туристи, които ценят мястото именно заради неговата изолираност и възможността, която дава за уединена, спокойна почивка. По-известните населени места са Уранополи, Неа Рода, Трипити, Кумитса и живописното островче Амулиани.

Макар и не много, тук може да откриете разнообразни като категория хотели за всеки бюджет. Безспорен флагман е петзвездният Eagles Palace а след него можем да наредим другият петзвезден хотел Александрос Палас (Alexandros Palace Hotel and Suites).

pochivka na aton

Популярни четиризвездни хотели са Аристотелес Холидей Ризорт ( Aristoteles Holiday Resort ) и Акратос Бийч ( Akrathos Beach ).

Много приятен четиризвезден хотел, разполовен точно на плажа е Акти Уранополи (Akti Ouranopolis), а многo от хотелите с две звезди предлагат на гостите си типично домашна атносфера и топло гостоприемство, което ги прави предпочитани: Лиотопи (Liotopi), Джърмани (Germany), Сънрайз Хотел Амулиани (Sunrise Hotel Ammouliani).

почивка на атон, гърция

Подробности за повече от хотелите на Атон, заедно с актуални цени, описания и промоционални оферти може да видите ТУК.

Photos: protothema.gr ; eagles palace photo gallery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *