26 от най-невероятните места на планетата ни (част 1)…

1. Първи поред е пустинният остров Сокотра, Йемен, и неговите бутилкови дървета. Рубенс, известен с уклона си към пищното, със сигурност би харесал формите им…
Bottle Tree, Socotra Island, Yemen-Smarttravel-BG

2. Следва „Вратата към Ада“, която се намира в близост до село Дарваза в пустинята Каракум, Туркменистан. Голямата огнена яма гори вече над 40 години. От време на време от нея се дочуват странни звуци, които туристи оприличават на писъци. Желаещите да посетят злокобното място са десетки хиляди. И то естествено се е превърнало в истинска атракция за туристите от целия свят. Засега кратерът не е ограден, което дава възможност на туристите да стъпят на ръба на скалата и да видят ямата отблизо, което, разбира се, е изключително опасно. Митовете и легендите за това място са многобройни, но всъщност се касае за огромен огнен басейн, който е резултат от недомислените действия на съветски учени. През 1971 година, те правят сондажи тук, в търсене на природен газ. Оборудването обаче пропада в кратер на пещера и от тревога, че може да изтече отровен газ навън, те решават да запалят ямата. Резултатът естествено е неочакван – туристическа атракция от световен мащаб!

Door to Hell, Derweze, Turkmenistan-Smarttravel-BG

3. ‚Мраморната Катедрала‘ е разположена в центъра на езерото General Carrera в района на Патагония, Чили. Дотук със сухото описание, защото това природно чудо определено е най-красивата мрежа от пещери в света. Този азурен храм разкрива пред посетителите си невероятна игра на светлината отразена от тюркоазените води и мраморните му стени.

Marble Cathedral, Patagonia, Chile-Smarttravel-BG

4. “Алеята на баобабите” се намира между Morondava и Beloni Tsiribihina в района Menabe, западен Мадагаскар. Изумителният пейзаж привлича посетители от целия свят и от много време е център на големи усилия да бъде запазен непроменен. Смята се, че баобабите могат да живеят хиляди години и станат високи над 25 метра.

Avenue of the Baobabs, Madagascar-Smarttravel-BG

5. Долината на делвите се намира в Лаос и представлява мегалитен комплекс от хиляди каменни делви пръснати по високите долини на платото Xieng Khouang. Археолозите смятат, че са свързани с праисторически погребални практики.

Plain of Jars, Laos-Smarttravel-BG

6. Ниагара е група големи водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Водопадът се състои от три части: Подковата (понякога наричан Канадски водопад), Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. По една от версиите, думата Ниагара идва от ирокезка дума, означаваща „гръмотевични води“. В пътеписа „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов (изучаваше се едно време в училище, дано и сега да е така), можем да открием прекрасно и изключително вдъхновяващо описание на водопадите!

Niagara Falls, New York, United States-Smartravel-BG

7. В югоизточната част на американския щат Аляска се извисява една удивително живописна картина от лед – ледникът Менденхол (Mendenhall Glacier). Този красив глетчер се простира между реките Stikine и Whiting river, на дължина от около 19 километра. Това е районът на долината Менденхол, а самият ледник е разположен на едва 19 км от центъра на град Джуно (Juneau). Гледките на самия ледник, а и на пещерите под него са наистина впечатляващи:

Mendenhall Glacier, Alaska-Smarttravel-BG

MENDENHALL-GLACIER-SMALL-SMARTTRAVEL-BG

8. Светещия плаж на остров Ваадху, Малдивите -тази известна група от острови често е наричана рай на земята. Има един конкретен плаж обаче, който се отличава от останалите. Магията на плажа на остров Ваадху се разкрива нощем, както в приказките. Магическите му води приличат на огледало, което отразява безбройните небесни сияния. Това се дължи на една малка морска бактерия – фитопланктон. Тези малки микроби са биолуминисцентни и вечер обливат плажната ивициа с най-невероятния син цвят…

Glow Beach, Maldives-Smarttravel-BG

9. Националния парк Lençóis Maranhenses National Park – разположен в североизточната част на Бразилия, в Амазония, точно до Baia de Sao Jose в нисък, равнинен район, покрит с дюни от ситен бял, почти като захар пясък, но поразителното там са невероятните сини лагуни, които се образуват след дъждовния сезон.

Lençóis Maranhenses National Park, Maranhão state, Brazil-Smarttravel-BG

LENCOIS-MARANHENSES-NATIONAL-PARK-SMALL-SMARTTRAVEL-BG

10. Китайските планини на дъгата или ‚Zhangye Danxia Landform Geological Park‘ в Гансу, Китай. Ясно е, че има научно обяснение, но сега само погледнете:

11. Езерото Накуру в Кения често е наричано и Езеро на розовото фламинго. Това е така, защото тук гнезди най-голямата популация в света от този вид. Водите на езерото гъмжат от особено вкусните за фламингото водорасли и особените свойства на водата, която е с повишена алкалност.

PINK-FLAMINGO-1-LAKE-SMARTTRAVEL-BG

12. Крайморският парк Хитачи, Япония – истински рай на цветята. На по-малко от 2 часа път от Токио, този парк е разположен на площ от около 3,5 хектара и представлява ‘кръпки’ от всевъзможни цветове, които се сменят според сезона и карат и най-изумителните пейзажи, които сте виждали да бледният. Най-известните са пролетните сини цветчета наречени немофили, чието синьо сияние се слива с това на небето и човек лесно губи опорната си точка за това кое е земята и кое е небето…

HITACHI-SEA-SIDE-PARK1-SMARTTRAVEL-BG

13. Езерото на медузите (Jellyfish Lake, на местен език: Ongeim’l Tketau) е соленоводно езеро разположено на остров Eil Malk, Палау. То е свързано с океана чрез подводни пещери във варовиковите скали, но въпреки това условията в него са различни и златните медузи от езерото са се развили като доста по-различни от ‘посестримите’ си в открито море.

JELLYFISH-LAKE-SMARTTRAVEL-BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *