Ски в Боровец

Боровец – мечтаната зимна ваканция в България, само на час път от столицата

 

borovec-offers -smart travel

Боровец –  за всеки по нещо

Ски курортът Боровец е 58 км добре поддържани ски писти в красива и спираща дъха планинска природа ,омагьосваща  скиорите и сноубордистите. Поради различните нива на трудност на пистите, Боровец има какво да предложи на начинаещи до професионалисти. Може да се насладите на нощно ски каране по осветените писти на курорта. Снежният парк в Боровец е специално проектиран за сноубордисти и фрийстайлъри. А за семейства и деца, от друга страна, има детски парк Borokids в Боровец.

Боровец- първият курорт в България

Боровец (до 1942 г. извстен под името Чамкория) е първият курорт в България, най –близкият до София. Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 68 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив.

През далечната 1896 г. генерал Тантилов, построява първата вила за почивка, а впоследствие княз Фердинанд построява двореца „Царска Бистрица“. Той е служил за ловна хижа при цар Фердинанд I (Сакс Кобург-Гота) и неговия син цар Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни елементи. По-късно, редица други  заможни българи  от столицата и големите градове започват да строят в Боровец вили за отдих и почивка. През 60-те и 70-те години на 20 век ски курортът Боровец  се разраства с изграждането на първите хотели в алпийски стил и съоръжения за зимни спортове.

Първото състезание по спускане в Боровец се провежда през 1930 г., а за първи път курортът се появява в алпийския календар на Международната федерация по ски (ФИС) през 1974 г. Боровец е бил домакин на 2 Световни и 12 Европейски купи и многобройни състезания на ФИС за ски алпийски дисциплини. Последната Европейска купа се състоя през февруари 2016г. в дисциплината гигантски слалом за жени.

Зимният ски център е най-големият в България и предлага невероятни условия за ски алпийски дисциплини, сноуборд, екстремно каране, ски бягане, ски скокове, биатлон. Ски курортът Боровец предлага повече от 58 км маркирани ски писти, най-дългата от които 12 км, писта за ски бягане с дължина на трасето 35 км, трасе за биатлон, както и 70 метрова шанца за ски скокове.

Ски зоната разполага с три зони за ски алпийски дисципли и сноуборд:

ski -v -borovec-oferti ot -smarttravel bg

Ски център Ситняково – от 1350 м до 1780 м надморска височина, разполага с оръдия за изкуствен сняг, покриващи над 2.0 км писти – “Мартинови бараки”, както и писти за нощно каране “Иглика” и “Рила”.

Ски център Ястребец – от 1340 м до 2369 м надморска височина разполага оръдия за изкуствен сняг, осигуряващи перфектна снежна покривка на писти “Попангелов” (бивша “Ястребец 2”) и “Ястребец 3” с площ от 200дка.

Ски център Маркуджик – от 2144 м до 2550 м надморска височина.

Поради различната си трудност пистите са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали скиори и експерти.

Ски пистите са групирани в 3 района:

Ситняково

Маркуджик

Ястребец

Боровец – предлага забвления и извън пистите

Боровец предлага също така и възможност за планинско колоездене. През 2010 г. е създаден байк-парк с над 20 км маркирани трасета, подходящи за начинаещи и за напреднали. Изградено е трасето „даунхил“ с дължина 2400 м и 440 м денивелация.

Географските дадености на Боровец обуславят идеални условия за скално катерене и алпинизъм. Има редица катерачни обекти с нива на трудност, както и технични траверси – различни категории. Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около минус 4,8 °C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Допълнителна ски информация за ски курорта Боровец:

Надморска височина на курорта: 1300 м.,

Най-висока ски точка: 2560 м.,

Маркирани ски писти: 58 км,

Най-дълга писта: 12 км,

Посоки на склоновете: С, СЗ, З,

Писти за ски бягане: 35 км,

Съоръжения за биатлон,

Ски–скок шанца – Централен Боровец,

И не,  не сме пропуснали и Апре ски Боровец с малките и уютни местенца за чай или пък други по-загряващи напитки J. Боровец е осеян с малки и по-големи уютни места за хранене, малки кръчми с местна храна, пицарии , както и  луксозни ресторанти. А за любителите на нощния живот, най-старият ски курот в България предлага многоообразие от нощни заведения, като дискотеки, кръчми с жива музика и пиано барове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *