Халкидики – много повече от обикновени плажове

Или други седем причини, поради които да посетите Халкидики, Гърция

Една мечтана ваканция – близо до България, която можете да осъществите на Халкидики. Един от най-красивите ваканционни региони в Гърция. И въпреки че страната в момента е по-популярна от всякога, все още могат да се открият истински недокоснати места

550 километровата плажна ивица е добра обосновка за хубава, лятна почивка на Халкидики. Любителите на туризма ще намерят това, което търсят, в района на Касандра, Ситония или в планината Холомондас.

Изживейте гръцката история в Стагира, Олинт или в пещерата Петралона.

Днес Халкидики е дестинация за почивка, която привлича все повече туристи. Трите и така наречени „ръкава“ – оживената Касандра на запад, зелената и планинска Ситония в средата и скалистият Атон на изток, достигат дълбоко в кристалното чисто Егейско море и предлагат на всеки турист, мечтаната от него почивка.

1. Безкрайни плажове

По-груби сметки 99% от туристите посещават Халкидики поради една единствена  причина: най-накрая наистина да се отпуснат и насладят на слънцето. 550 километра плаж трябва да е достатъчен, нали ? Кой е най-хубавият? Зависи от това, което търсите.

Един от най-известните плажове несъмнено е Портокали (Ориндж Бийч). Намира се на източния бряг на Ситония, на около десет километра от Сарт и Вурвуру, състои се от много малки пясъчни заливи, които са разделени от скали и поради това често се използват от нудисти.

море Халкидики-мечтаната лятна ваканция

Съвет: потърсете склуптурата на Русалката. Всеки се чуди кой е авторът, който я е създал, но той предпочита да остане анонимен. И не забравяйте очила за гмуркане и шнорхели. Под скалите може да се открие изненадващо разнообразен подводен свят.

Можете да изпробвате почти всички водни спортове на плажа Палини, на юг от популярния туристически курорт Калитея, Касандра. Тези, които са настроени да купонясват могат да го направят на Гоа Бийч (Goa Beach), недалеч от Сарти. Небрежна чил-аут музика до късно вечерта.

А ако търсите пълно спокойствие, тогава трябва да се отправите към малките, почти необитаеми острови като Амулиани (Amolianí) и след това до Гайдуронисия (Магарешкия остров). Тук определено ще бъдете сами – с изключение на няколко мулета, които лениво подремват под маслинените дръвчета.

2. Да походим пеша

С внушителни планински вериги, гъсти борови и кестенови гори и безкрайни поляни и полета, Халкидики е идеална дестинация за туризъм. До преди няколко години, местните жителите все още бяха малко изненадани, когато някой доброволно се разхождаше пеша. Днес обаче навсякъде има добре изготвени маршрути  и еко пътеки- от къси до дълги, от лесни за начинаещи и такива за напреднали.

Сравнително равнинният регион Касандра е особено подходящ за начинаещи. От началната точка Порто Сани до Сивири например, се минава по крайбрежието, което има своето голямото предимство – междувременно може да поплувате и да се охладите. Или можете да следвате козите пътеки от Ханиоти на източния бряг. След завръщането си ще ви е останало време да се потопите поне още веднъж в морето.

Ако сте в Ситония, най-доброто, което можете да направите, е да отидете от Неос Мармарас на западния бряг, до красивото планинско село Партенонас, разположено на около 350 метра надморска височина .Партенонас е традиционно селище със запазени стари къщи. През 1970 г. мястото е преоткрито и наречено “Изоставеният град на Ситония”, тъй като в него са намерени само изоставени и полуразрушени къщи, които могат да се видят и сега. След преоткриването му, започват да се строят и нови къщи за гости и вили, но всички се придържат към архитектурата на изоставените къщи, за да се запази автентичността на мястото. Улиците са каменни, тесни и стръмни. Партенонас е разположено върху хълм с изглед към крайбрежието на Неос Мармарас и остров Келифос.

Ако желаете, можете да се разходите от Партенонас до Итамос, най-високата планина на Ситония, на 817 метра. Най-добре е да се подсилите предварително с „Луканико“, силно подправената селска наденица, печена с лук.

Планината Холомондас на север, образува „гръбнака“ на Халкидики. Тук туристите ще намерят девствена природа, която се характеризира с обширни гори и дълбоки клисури със специално обособени еко пътеки.

3. Възможно най-близо до Боговете

Легендарният Олимп е на около три часа път с кола от Ситония. Според гръцката митология Зевс е живял тук с четири от своите братя и сестри и седем от децата си, като е определял благополучието на земния свят. Митикас (2917 m) е най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина на Балканския полуостров след Мусала, България. Изходна точка за изкачването на върха е курортното селище Литохоро, разположено на брега на Егейско море на около 300 m н.в.Най-доброто време за пътуване, дори за многодневна обиколка на „Планината на боговете“, е между юни и септември.

4. От малко философия глава не боли

Аристотел е един от най-големите философи на древността. Роден през 384 г. пр. Хр. в древногръцкия град Стагира на Халкидическия полуостров. Тук в родния му град, на 500 метра надморска височина, на ученикът на  Платон е посветен голям тематичен парк, който дава много интересен поглед върху работата на философа – особено след като бива  оборудван и с интерактивни информационни система.

 

5.Назад в миналото

Гърция без древни археологически находки? Определено щеше да липсва нещо! В Халкидики обаче те не са в изобилие. Любителите на археологията могат да посетят Олинт (Олинто) разположен на Торонския залив, на територията на днешния Полигирос.В продължение на век, той е бил най-важният град на Халкидики. Името на града идва от името на гръцкия герой Олинтос, син на бог Стримон. Също така се нарича и дива смокиня, растяща в околностите на града. Днес руините на древния Олинтос са едни от най-значимите археологически обекти в Гърция.Особено ценна е подовата мозайка от речни камъчета от река Санданос.

Посещение на Петралонската пещера, на полуостров Ситония ще ви отведе още по-назад във времето. През 1960 г. тук е открит човешки череп, който учените оценяват на възраст около 700 000 години – най-старата находка на човек в Европа В музея, намиращ се в непосредствена близост до пещерата, посетителите могат да се възхитят на една колекция от всекидневни оръдия на труда на старокаменната епоха, заедно с кости на лъвове, хиени, елени и др.Централен изложбен експонат в музея е точното копие на мястото, където са били открити черепът и костите на Първобитния човек. Входът на пещерата за туристи е тунел, минаващ през ерозирал хълм с дължина 100 метра, прокопан ръчно през 1974 година. Температурата целогодишно е около 17 градуса айнственият трети пръст

 

6.Тайнственият трети ръкав

Повече от всичко, човек иска да отиде там, където не му е позволено: и това е най-вероятно е  Атон, най-източният остров на Халилдики. Няколкостотин метра на юг от „небесния град“ на Урануполи, разделен от ограда с бодлива тел, започва Атон. Повече от 1000 години тук са имали достъп само мъже и то като спазвайки изключително строги правила за прием. Само за 10 посетители е разрешено да влизат в Атон всеки ден и да останат за максимум три дни. Във всеки случай одобрението е трудно да се получи – търпеливите поклонници чакат за него до една година. А тук може да разгледате избраните места от нас за почивка: Почивка на Атон

7. Градски усет с характер на село

Солун, културният и икономически център на Халкидики и вторият по големина град в Гърция, също така предлага много исторически забележителности.. На разходка из криволичещите улици на историческия квартал Ано Поли, могат да бъдат открити многобройни македонски, римски, византийски, венециански и османски съкровища. Но това, което прави града наистина вълнуващ, е случайното съвместно съществуване на древно и модерно. Тъй като има няколко университета, над 100 000 студенти живеят в Солун и това е видимо от пръв поглед. Постоянно се появяват нови кафенета, алтернативни ресторанти, готини барове и клубове, особено в района на пристанището Лададика и на булевард Никис.

Градът е малко по-шик и изтънчен по крайбрежието и в центъра по улица Цимиски и Виа Егнатия. Тук ще намерите и разнообразие от изискани ресторанти като „La place mignone” или „Grada nuevo”

А пазаруването? Всъщност Солун предлага както международни луксозни марки, така и малки бутици, които продават своя собствена марка, много специални и често на много достъпни цени. И  най- хубавото е, че всичко това може да намерите само на няколко пресечки от морето, недалеч от “Бялата кула”, символът на Солун. И ако това не ви е достъчно, извън центъра се намира  най-големият търговски център на Балканите, със стотици магазини и гигантският „One Salonica Outlet Mall“ или „Mega Outlet – ако не за друго, то поне за да си изберете нов куфар, пододящ  за пътя обратно

А тук може да разгледате и предложенията ни за почивка в Гърция: Почивка в Гърция

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *